Aanbouw Sky-Frame


De opdrachtgever, eigenaar van een grote vrijstaande villa met grote tuin, wenste meer lichtinval in zijn woonkamer alsook een beter contact met de tuin. Bij het opmaken van het ontwerp was het idee om een 'materiaal-en gewichtloze' uitbouw te creëren, die de aandacht van de bewoner naar de omgevende tuin leidt, en niet naar de uitbouw zelf. We ontwierpen een ultra-lichte stalen constructie, met een houten roostering. Omdat we de dakrand zo smal mogelijk wensten, hebben we geopteerd voor een zgn. compactdak, d.i. de nieuwe versie van het 'warm dak'-principe, maar dan met aangepast dampscherm. Door gebruik te maken van speciaal gehard staal, kon de gehele uitbouw van 8m lengte op 6 m breedte afsteken op slechts 2 staalkolommen me sectie 5/5 cm, wat bijdraagt tot het concept. In dezelfde filosofie is de uitbouw langs 3 zijden voorzien van superfijn buitenschrijnwerk van Sky Frame, waarbij één hoek van de uitbouw volledig vrijkomt bij het openen van de gemotoriseerde schuiframen. De stalen buitenconstructie is voorzien van stalen 'vinnen' rondom, zowel op vloer-als op dakniveau, die het geheel ogenschijnlijk laten zweven over de gazon van de tuin.

Bouwjaar: 2017-2018

Architect: Verhamme + De Vel Architecten bvba